1. World Health Organisation: "The World Health Report 1998. Life in 21st Century – a Vision for ALL" Geneva: World Health Organisation, 1998.
2. DeFronzo RA. Pathogenesis of type 2 diabetes: metabolic and molecular implications for identifying diabetes genes. Diabetes Rev 1997; 5: 177–269.
3. Haraguchi H, Ohmi L, Fukuda A et al. Inhibition of aldosereductase and sorbitol accumulation by astilbin and taxifolin dihidroflavols in Engelhardtia chrysolepis. Biosci Biotechnol Biochem 1997; 61 (4): 651–4.
4. Robak J, Gryglewsky RJ. Flavonoids are scavengers of superoxide anions. Biochem Pharmacol 1988; 37: 837–42.
5. Igarashi K, Uchid J, Murakami N et al. Effect of astilbin tea from leaves of Engelhardtia chriysolepis on the serum and liver lipid concentration and on the erythrocytes and liver antioxidative enzyme activities of rats. Biosci. Biothechnol. Biochem 1996; 60 (3): 513–5.
6. Middleton Elliott et al. The effects of plant flavonoids on mammalian cells. Implications for inflammation, heart desease and cancer. Pharmacol Rev 2000; 52 (Issue 4): 673–751.
7. Медведев Ю.В., Толстой А.Д. Гипоксия и свободные радикалы в развитии патологических состояний организма. М.: ООО "Терра-Календер и Промоушн", 2000.
8. Тюкавкина Н.А., Руленко И.А., Колесник Ю.А. Природные флавоноиды как пищевые антиоксиданты и биологически активные добавки. Вопросы питания. 1996; 2: 33–8.
9. Колхир В.К., Тюкавкина Н.А., Быков В.А. и др. Диквертин – новое антиоксидантное и капилляропротекторное средство. Хим.-фарм. журн. 1995; 9: 61.
10. Недосугова Л.В., Волковой А.К., Рудько И.А. и др. Сравнительная оценка эффективности биофлавоноидов Диквертина и Танакана в комплексной терапии сахарного диабета 2 типа. Клин. фармакол. и тер. 2000; 4: 65–7.
11. Балаболкин М.И., Белоярцева М.Ф., Недосугова Л.В. и др. Влияние биофлавоноидов на интенсивность свободнорадикального окисления и активность Na+/H+-обменника у больных сахарным диабетом типа 2. Сахарный диабет. 2003; 3: 43–51.
12. Балаболкин М.И., Недосугова Л.В., Рудько И.А. и др. Применение антиоксидантов флавоноидного ряда в лечении диабетической ретинопатии при сахарном диабете типа 2. Пробл. эндокринол. 2003; 49 (3): 3–6.
13. Ланкин В.З. Метаболизм липоперекисей в тканях млекопитающих. Биохимия липидов и их роль в обмене веществ. М.: Наука, 1981; 75–95.
14. Matthews DR, Hosker JP, Rudenski AS et al. Homeostasis model assessment: insulin resistance and beta-cell function from fasting plasma glucose and insulin concentrations in man. Diabetologia 1985; 28: 412–9.
15. Matsuda A, DeFronzo R. Insulin sensitivity indiced obtained from oral glucose tolerance testing. Diabetes Care 1999; 22: 1462–70.
16. DeFronzo RA, Tobin JD, Andres R. Glucose clamp technique: a method for quanifying insulin secretion and resistance. Am J Physiol 1979; 237: E214–E223.
17. Ланкин В.З., Котелевцева Н.В. Степень окисленности мембранных фосфолипидов и активность микросомальной системы гидроксилирования холестерина в печени животных при атерогенезе. Вопр. мед. хим. 1981; 27 (1): 133–6.
18. Kono Y, Kobayashi K, Tagawa S et al. Antioxidant activity of polyphenolics in diets. Rate constants of reactions of chlorogenic acid and caffeic acid with reactive species of oxygen and nitrogen. Biochim Biophys Acta 1997; 1335: 335–42.