1. Гаврисюк В. К. Применение Омега-3-полиненасыщенных жирных кислот в медицине. Украин. пульмонол. журн. 2001; 3: 5–10.
2. Фещенко Ю.І., Гаврисюк В.К., Морозова Н.А. и др. Гипохолестеринемическое действие нового лекарственного препарата Теком. Укр. кардіол. журнал. 1996; 3: 180–1.
3. Гончар К.Є. Експериментальне дослідження застосування Текому у комплексній терапії туберкульозу легень. Сучасні інфекції. 1999; 3: 63–6.
4. Калугин С.А., Петрухина Г.Н., Макаров В.А. Влияние нового отечественного концентрата №3 полиненасыщенных жирных кислот эпадена на функциональную активность in vitro. Эксперим. и клин. фармакол. 2000; 63 (1): 45–50.
5. Ладодо К.С., Левачев М.М., Наумова В.И. Опыт применения рыбьего жира «Полиен» в педиатрической практике. Вопр. питания. 1996; 2: 22–5.
6. Лещенко С.І. Деякі показники системи ейкозаноїдів у хворих на хронічне легеневе серце. Укр. пульмонол. журн. 1999; 3: 42–5.
7. Амосова К.М., Кротенко О.В., Широбоков В.П. и др. Ліпідокоригуюча та імуномодулююча єфективність нового українського препарату Теому при лікуванні нестабільної стенокардії. Укр. кардіол. журнал. 2000; 1–2: 31–7.
8. Маслова Е.Я., Самсонов М.А., Погожева А.В. Изучение влияния полиненасыщенных жирных кислот омега-3 на клинико-биохимические показатели и азотвыделительную функцию почек у больных с хронической почечной недостаточностью. Вопр. питания. 1992; 5–6: 15–9.
9. Масуев К.А. Влияние полиненасыщенных жирных кислот омега-3 класса на позднюю фазу аллергической реакции у больных бронхиальной астмой. Тер. арх. 1997; 3: 31–3.
10. Меерсон Ф.З., Белкина Л.М., Сянь Цюнь Фу. Коррекция нарушений электрической стабильности сердца при постинфарктном кардиосклерозе с помощью диеты, обогащенной полиненасыщенными жирными кислотами. Бюлл. эксперим. биол. и мед. 1993; 4: 343–5.
11. Меерсон Ф.З., Сянь Цюнь Фу, Белкина Л.М. Коррекция нарушений сократительной функции и электрической стабильности сердца при постинфарктном кардиосклерозе у крыс с помощью диеты, обогащенной полиненасыщенными жирными кислотами. Кардиология. 1994; 4: 105–10.
12. Морозова Н.А. Изучение фармакодинамического действия препарата Теком в экспериментальной модели воспалительного процесса в легких и атеросклероза. Укр. пульмонол. журн. 1997; 1: 40–2.
13. Морозова Н.А. Вивчення впливу препарату Теком на фагоцитарну ланку імунітету у хворих на запальні захворювання бронхо-легеневої системи. Укр. пульмонол. журн. 2000; 4: 48–51.
15. Полякова В.А. Современная гинекология. Тюмень: Изд-во ФГУИНН «Тюмень», 2004; 359–402.
16. Пыж М.В., Грацианский Н.А., Добровольский А.Б. Влияние диеты, обогащенной омега-3 полиненасыщенными жирными кислотами, на показатели фибринолитической системы крови у больных на начальных стадиях ишемической болезни сердца. Кардиология. 1993; 6: 21–5.
17. Решетняк Т.М., Алекберова З.С., Насонов Е.Л. Принципы лечения антифосфолипидного синдрома при системной красной волчанке. Тер. арх. 1998; 70 (5): 83–7.
18. Руководство по амбулаторно-поликлинической помощи в акушерстве и гинекологии. Под. ред. В.И.Кулакова, В.Н.Прилепской, В.Е.Радзинского. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2006; 780–7.
19. Ames BN, Gold LS, Willett WC. The causes and prevention of cancer. Pract Natl Acad Sci USA 1995; 92: 5258–65.
20. Arm JP, Horton CE, Dpur BW. The effects of dietary supplementation with fish oil on the airways response to inhaled allergen in bronchial asthma. Am Rev Resp Dis 1989; 139: 1395–400.
21. Barcelli UO, Glass-Greenwalt P, Pollak VE. Enhancing effect of dietary supplementation with Omega-3 fatty acid on plasma fibrinolysis in normal subject. Thromb Res 1985; 39: 307–12.
22. Bittiner SB, Tucker WF, Cartwright I. A double-blind,
randomised, placebo-controlled trial of fish oil in psoriasis. Lancet 1988; 1: 378–80.
23. Bjorneboe A, Soyland E, Bjorneboe GE. Effect of dietary supplementation licosapentaenoic acid in the treatment of atopic dermatitis. Br J Dermatol 1987; 117: 463–9.
24. Charnock JS. Antiarrythmic effects of fish oils. Simopoulos A.P., Kifer R.R., Martin R.E. eds. Health effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid in seafcods. World Rev Nutr Diet 1991; 66: 278–91.
25. Drevon CA. N-6 and n-3 fatty acids - how much and which balance? Scand J Nutr 1990; 34: 56–61.
26. Dry J, Vincent D. Effects of fish oil diet on asthma: Results of one year double-blind study. Int Arch Allergy Appl Immunol 1991; 95: 156–7.
27. Dyerberg J. Coronary heart disease in Greenland Inuit: A paradox. Implication for Western diet patterns. Artic Med Res 1989; 48: 47–54.
28. Ernst E. Effects of n-3 fatty acids on blood rheology. J Internal Med 1989; 225 (suppl. 1): 129–32.
29. GISSI-Prevenzione Investigators Dietary Supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of GISSI-Prevenzione trial. Lancet 1999; 354: 447–55.
30. Godley PA, Campbell MK, Gallagher P. Biomarkers of essential fatty acids consumption and risk of prostatic carcinoma. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1936; 5: 889–95.
31. Gupta AK, Ellis CN, Tellnes DC. Double-blind, placebo-controlled study to evaluate the efficacy of fish oil and low-dose UVB in the treatment of psoriasis. Br J Dermatol 1989; 120: 801–7.
32. Harris WS. N-3 fatty acids and serum lipoproteins: human studies. Am J Clin Nutr 1997; 65 (5 Suppl.): 1645–54.
33. Heemskerk JW, Vossen RC, van Dam-Mieras MC. Polyunsaturated fatty acids and function of platelets and endothelial cells. Curr Opin Lipidol 1996; 7: 24–9.
34. Hendrickse CW, Keighley MR, Neoptolemas JP. Dietary omega-3 fats reduce proliferation and tumor yealds at colorecat anastomosis in rats. Gastroenterology 1995; 109 (2): 431–9.
35. Hirai A, Terano T, Saito H. Clinical and epidemiological studies of eicosapentaenoic acid in Japan. Lands WEM, ed. Proceedings of the AOCS short course on polyunsaturated fatty acids and eicosanoids. Champaign, IL: American Oil Chemists' Society, 1987; p. 9–24.
36. Kaizer L, Boyd NF, Krinkov V. Fish consumption and breast cancer risk: an ecological study. Nutr Cancer 1989; 12: 61–8.
37. Knapp HR. N-fatty acids and human hypertension. Curr Opin Lipidol 1996; 7: 30–3.
38. Kremer JM, Lawrence DA, Petrillo GF. Effects of high-dose oil on rheumatoid arthritis after Stopping nonsteroidal antiinflammatory drugs. Clinical and immune correlates. Arthritis Rheum 1995; 38: 1107–14.
39. Kremer JM. Effects of modulation of inflammatory disease receiving dietary supplementation of n-3 and n-6 fatty acids. Lipids 1996; 31 (Suppl.): S243–7.
40. Kromhout D, Bosschieter EB, Coulander C. The inverse relation between fish consumption and 20-year mortality from coronary heart disease. N Engl J Med 1985; 312: 1205–9.
41. Kromhout D. The importance of n-6 and n-3 fatty acids in carcinogenesis. Med Oncol Tumor Pharmacother 1990; 7: 173–6.
42. Lewis R, Lee T, Austen K. Effects of omega-3 fatty acid on the generation of products of 5-lipooxygenase pathway. Simopoulos A, Kifer R, Martin R, eds. Health effects of polyunsaturated fatty acid in seafoods. Orlando, FL: Academic press, 1986; p. 227–38.
43. Morris MC, Sacks F, Rosner B. Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials. Circulation 1993; 88: 523–33.
44. Simopoulos AP, Kifer RR, Martin RE. Health effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid in seafood's. World Rev Nutr Diet 1991; 66 (1): 592.
45. Thien FC, Mencia-Huerta JM, Lee TH. Dietary fish oil effects on seasonal hay fever and asthma in pollen-sensitive subjects. Am Rev Respir Dis 1993; 147: 1138–43.
46. Weber P, Fischer S, von Schaky C. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acid and eicosanoids formation in man. Simopoulos A, Kifer R, Martin R, eds. Health effects of polyunsaturated fatty acid in seafood's. Orlando, FL: Academic press, 1986; p. 227–38.
________________________________________________
1. Гаврисюк В. К. Применение Омега-3-полиненасыщенных жирных кислот в медицине. Украин. пульмонол. журн. 2001; 3: 5–10.
2. Фещенко Ю.І., Гаврисюк В.К., Морозова Н.А. и др. Гипохолестеринемическое действие нового лекарственного препарата Теком. Укр. кардіол. журнал. 1996; 3: 180–1.
3. Гончар К.Є. Експериментальне дослідження застосування Текому у комплексній терапії туберкульозу легень. Сучасні інфекції. 1999; 3: 63–6.
4. Калугин С.А., Петрухина Г.Н., Макаров В.А. Влияние нового отечественного концентрата №3 полиненасыщенных жирных кислот эпадена на функциональную активность in vitro. Эксперим. и клин. фармакол. 2000; 63 (1): 45–50.
5. Ладодо К.С., Левачев М.М., Наумова В.И. Опыт применения рыбьего жира «Полиен» в педиатрической практике. Вопр. питания. 1996; 2: 22–5.
6. Лещенко С.І. Деякі показники системи ейкозаноїдів у хворих на хронічне легеневе серце. Укр. пульмонол. журн. 1999; 3: 42–5.
7. Амосова К.М., Кротенко О.В., Широбоков В.П. и др. Ліпідокоригуюча та імуномодулююча єфективність нового українського препарату Теому при лікуванні нестабільної стенокардії. Укр. кардіол. журнал. 2000; 1–2: 31–7.
8. Маслова Е.Я., Самсонов М.А., Погожева А.В. Изучение влияния полиненасыщенных жирных кислот омега-3 на клинико-биохимические показатели и азотвыделительную функцию почек у больных с хронической почечной недостаточностью. Вопр. питания. 1992; 5–6: 15–9.
9. Масуев К.А. Влияние полиненасыщенных жирных кислот омега-3 класса на позднюю фазу аллергической реакции у больных бронхиальной астмой. Тер. арх. 1997; 3: 31–3.
10. Меерсон Ф.З., Белкина Л.М., Сянь Цюнь Фу. Коррекция нарушений электрической стабильности сердца при постинфарктном кардиосклерозе с помощью диеты, обогащенной полиненасыщенными жирными кислотами. Бюлл. эксперим. биол. и мед. 1993; 4: 343–5.
11. Меерсон Ф.З., Сянь Цюнь Фу, Белкина Л.М. Коррекция нарушений сократительной функции и электрической стабильности сердца при постинфарктном кардиосклерозе у крыс с помощью диеты, обогащенной полиненасыщенными жирными кислотами. Кардиология. 1994; 4: 105–10.
12. Морозова Н.А. Изучение фармакодинамического действия препарата Теком в экспериментальной модели воспалительного процесса в легких и атеросклероза. Укр. пульмонол. журн. 1997; 1: 40–2.
13. Морозова Н.А. Вивчення впливу препарату Теком на фагоцитарну ланку імунітету у хворих на запальні захворювання бронхо-легеневої системи. Укр. пульмонол. журн. 2000; 4: 48–51.
15. Полякова В.А. Современная гинекология. Тюмень: Изд-во ФГУИНН «Тюмень», 2004; 359–402.
16. Пыж М.В., Грацианский Н.А., Добровольский А.Б. Влияние диеты, обогащенной омега-3 полиненасыщенными жирными кислотами, на показатели фибринолитической системы крови у больных на начальных стадиях ишемической болезни сердца. Кардиология. 1993; 6: 21–5.
17. Решетняк Т.М., Алекберова З.С., Насонов Е.Л. Принципы лечения антифосфолипидного синдрома при системной красной волчанке. Тер. арх. 1998; 70 (5): 83–7.
18. Руководство по амбулаторно-поликлинической помощи в акушерстве и гинекологии. Под. ред. В.И.Кулакова, В.Н.Прилепской, В.Е.Радзинского. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2006; 780–7.
19. Ames BN, Gold LS, Willett WC. The causes and prevention of cancer. Pract Natl Acad Sci USA 1995; 92: 5258–65.
20. Arm JP, Horton CE, Dpur BW. The effects of dietary supplementation with fish oil on the airways response to inhaled allergen in bronchial asthma. Am Rev Resp Dis 1989; 139: 1395–400.
21. Barcelli UO, Glass-Greenwalt P, Pollak VE. Enhancing effect of dietary supplementation with Omega-3 fatty acid on plasma fibrinolysis in normal subject. Thromb Res 1985; 39: 307–12.
22. Bittiner SB, Tucker WF, Cartwright I. A double-blind,
randomised, placebo-controlled trial of fish oil in psoriasis. Lancet 1988; 1: 378–80.
23. Bjorneboe A, Soyland E, Bjorneboe GE. Effect of dietary supplementation licosapentaenoic acid in the treatment of atopic dermatitis. Br J Dermatol 1987; 117: 463–9.
24. Charnock JS. Antiarrythmic effects of fish oils. Simopoulos A.P., Kifer R.R., Martin R.E. eds. Health effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid in seafcods. World Rev Nutr Diet 1991; 66: 278–91.
25. Drevon CA. N-6 and n-3 fatty acids - how much and which balance? Scand J Nutr 1990; 34: 56–61.
26. Dry J, Vincent D. Effects of fish oil diet on asthma: Results of one year double-blind study. Int Arch Allergy Appl Immunol 1991; 95: 156–7.
27. Dyerberg J. Coronary heart disease in Greenland Inuit: A paradox. Implication for Western diet patterns. Artic Med Res 1989; 48: 47–54.
28. Ernst E. Effects of n-3 fatty acids on blood rheology. J Internal Med 1989; 225 (suppl. 1): 129–32.
29. GISSI-Prevenzione Investigators Dietary Supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of GISSI-Prevenzione trial. Lancet 1999; 354: 447–55.
30. Godley PA, Campbell MK, Gallagher P. Biomarkers of essential fatty acids consumption and risk of prostatic carcinoma. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1936; 5: 889–95.
31. Gupta AK, Ellis CN, Tellnes DC. Double-blind, placebo-controlled study to evaluate the efficacy of fish oil and low-dose UVB in the treatment of psoriasis. Br J Dermatol 1989; 120: 801–7.
32. Harris WS. N-3 fatty acids and serum lipoproteins: human studies. Am J Clin Nutr 1997; 65 (5 Suppl.): 1645–54.
33. Heemskerk JW, Vossen RC, van Dam-Mieras MC. Polyunsaturated fatty acids and function of platelets and endothelial cells. Curr Opin Lipidol 1996; 7: 24–9.
34. Hendrickse CW, Keighley MR, Neoptolemas JP. Dietary omega-3 fats reduce proliferation and tumor yealds at colorecat anastomosis in rats. Gastroenterology 1995; 109 (2): 431–9.
35. Hirai A, Terano T, Saito H. Clinical and epidemiological studies of eicosapentaenoic acid in Japan. Lands WEM, ed. Proceedings of the AOCS short course on polyunsaturated fatty acids and eicosanoids. Champaign, IL: American Oil Chemists' Society, 1987; p. 9–24.
36. Kaizer L, Boyd NF, Krinkov V. Fish consumption and breast cancer risk: an ecological study. Nutr Cancer 1989; 12: 61–8.
37. Knapp HR. N-fatty acids and human hypertension. Curr Opin Lipidol 1996; 7: 30–3.
38. Kremer JM, Lawrence DA, Petrillo GF. Effects of high-dose oil on rheumatoid arthritis after Stopping nonsteroidal antiinflammatory drugs. Clinical and immune correlates. Arthritis Rheum 1995; 38: 1107–14.
39. Kremer JM. Effects of modulation of inflammatory disease receiving dietary supplementation of n-3 and n-6 fatty acids. Lipids 1996; 31 (Suppl.): S243–7.
40. Kromhout D, Bosschieter EB, Coulander C. The inverse relation between fish consumption and 20-year mortality from coronary heart disease. N Engl J Med 1985; 312: 1205–9.
41. Kromhout D. The importance of n-6 and n-3 fatty acids in carcinogenesis. Med Oncol Tumor Pharmacother 1990; 7: 173–6.
42. Lewis R, Lee T, Austen K. Effects of omega-3 fatty acid on the generation of products of 5-lipooxygenase pathway. Simopoulos A, Kifer R, Martin R, eds. Health effects of polyunsaturated fatty acid in seafoods. Orlando, FL: Academic press, 1986; p. 227–38.
43. Morris MC, Sacks F, Rosner B. Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials. Circulation 1993; 88: 523–33.
44. Simopoulos AP, Kifer RR, Martin RE. Health effects of omega-3 polyunsaturated fatty acid in seafood's. World Rev Nutr Diet 1991; 66 (1): 592.
45. Thien FC, Mencia-Huerta JM, Lee TH. Dietary fish oil effects on seasonal hay fever and asthma in pollen-sensitive subjects. Am Rev Respir Dis 1993; 147: 1138–43.
46. Weber P, Fischer S, von Schaky C. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acid and eicosanoids formation in man. Simopoulos A, Kifer R, Martin R, eds. Health effects of polyunsaturated fatty acid in seafood's. Orlando, FL: Academic press, 1986; p. 227–38.
Авторы
С.П.Синчихин, О.Б.Мамиев
Кафедра акушерства и гинекологии (зав. – доктор мед. наук О.Б.Мамиев)
ГОУ ВПО «Астраханская государственная медицинская академия»