Соевый белок в составе малобелковой диеты – новое направление в кардио- и нефропротекции у пациентов с IIIB–IV стадиями хронической болезни почек: проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование
Соевый белок в составе малобелковой диеты – новое направление в кардио- и нефропротекции у пациентов с IIIB–IV стадиями хронической болезни почек: проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование
Милованова Л.Ю., Таранова М.В., Волков А.В., Милованова С.Ю., Бекетов В.Д. Соевый белок в составе малобелковой диеты – новое направление в кардио- и нефропротекции у пациентов с IIIB–IV стадиями хронической болезни почек: проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование. Терапевтический архив. 2022;94(6):756–762. DOI: 10.26442/00403660.2022.06.201567
________________________________________________
Milovanova LYu, Taranova MV, Volkov AV, Milovanova SYu, Beketov VD. Soy protein as part of a low-protein diet is a new direction in cardio- and nephroprotection in patients with 3B–4 stages of chronic kidney disease: prospective, randomized, controlled clinical study. Terapevticheskii Arkhiv (Ter. Arkh.). 2022;94(6):756–762.
DOI: 10.26442/00403660.2022.06.201567
Соевый белок в составе малобелковой диеты – новое направление в кардио- и нефропротекции у пациентов с IIIB–IV стадиями хронической болезни почек: проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование
Милованова Л.Ю., Таранова М.В., Волков А.В., Милованова С.Ю., Бекетов В.Д. Соевый белок в составе малобелковой диеты – новое направление в кардио- и нефропротекции у пациентов с IIIB–IV стадиями хронической болезни почек: проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование. Терапевтический архив. 2022;94(6):756–762. DOI: 10.26442/00403660.2022.06.201567
________________________________________________
Milovanova LYu, Taranova MV, Volkov AV, Milovanova SYu, Beketov VD. Soy protein as part of a low-protein diet is a new direction in cardio- and nephroprotection in patients with 3B–4 stages of chronic kidney disease: prospective, randomized, controlled clinical study. Terapevticheskii Arkhiv (Ter. Arkh.). 2022;94(6):756–762.
DOI: 10.26442/00403660.2022.06.201567
Обоснование. Установлено, что применение малобелковой диеты (МБД) в сочетании с кетоаналогами (КА) незаменимых аминокислот может вносить вклад в кардио- и нефропротекцию при хронической болезни почек (ХБП). Более того, показано, что замена части животного белка на соевый протеин (СП) в диете способствует более выраженной нефро- и кардиопротекции при ХБП, однако имеющиеся в литературе сведения в основном представлены экспериментальными работами на животных моделях. Цель. Сравнить основные параметры нефро- и кардиопротекции на фоне применения 2 типов диет. Материалы и методы. Проведено проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование, в которое включены 85 больных с ХБП IIIB–IV стадий, комплаентных МБД (0,6 г белка на 1 кг массы тела) + КА (1 таблетка на 5 кг массы тела). Из них 43 пациента (группа 1) получали МБД с заменой животного белка на СП (60% соевого + 40% растительного белка) + КА и 42 пациента (контрольная, группа 2) – МБД (60% животного + 40% растительного белка) + КА на протяжении 12 мес. Результаты. Замена животного белка в МБД на СП в большей степени задерживала снижение скорости клубочковой фильтрации (-5,9% vs -13,3%; р=0,048), нарастание гипертрофии левого желудочка (+4,7% vs +12,3%; p=0,042), увеличение центрального систолического артериального давления (+2,6% vs +13,0%; р=0,021), индекса аугментации (жесткости) сосудов (+7,6% vs +23,3%; р=0,010), замедляла снижение мышечной массы тела у мужчин (+0,9% vs -11,2%; р=0,017) и женщин (-1,8% vs -10,3%; р=0,024), увеличение содержания фосфора (-10,3% vs +13,0%; р=0,029), холестерина (-10,7% vs -3,4%; р=0,047) и мочевины (+6,3% vs +19,6%; р=0,035) в сыворотке крови. Заключение. Применение МБД c заменой животного белка на СП + КА обеспечивает более выраженное влияние на нефро- и кардиопротекцию, а также поддержание нутритивного статуса по сравнению с традиционной МБД + КА у больных с IIIB–IV стадиями ХБП.
Background. It has been established that the use of a low-protein diet (LPD) in combination with ketoanalogues (KA) of essential amino acids can contribute to cardio- and nephroprotection in chronic kidney disease (CKD). Moreover, it has been shown that replacing part of the animal protein with soy protein (SP) in the diet contributed to more pronounced nephro- and cardioprotection in CKD, however, the data, available in the literature, are mainly represented by experimental studies. Aim. To compare the effects of 2 types of diets on the main parameters of nephro- and cardioprotection in patients with CKD. Materials and methods. We have conducted a prospective, randomized, controlled clinical study which included 85 patients with 3B–4 stages of CKD, compliant to LPD (0.6 g of protein/kg body weight) + KA (1 tablet/5 kg body weight). 43 patients (Group 1) received LPD with replacing animal protein with soy (60% soy protein + 40% another vegetable proteins) + KA, and 42 patients (control group, Group 2) received LPD (60% animal protein + 40% vegetable protein) + KA, within 12 months. Results. The dietary substitution of animal protein with SP to a greater extent delayed the decrease in glomerular filtration rate (-5.9% vs -13.3%; p=0.048), the increase in left ventricular hypertrophy (+4.7% vs +12.3%; p=0.042), as well as the increase in central systolic blood pressure (+2.6% vs +13.0%; p=0.021), augmentation index (+7.6% vs +23.3%; p=0.010), slowed down the decrease in lean body mass in men (+0.9% vs -11.2%; p=0.017) and women (-1.8% vs -10.3%; p=0.024), increase in phosphorus (-10.3% vs +13.0%; p=0.029), cholesterol (-10.7% vs -3.4%; p=0.047) and urea (+6.3% vs +19.6%; p=0.035) serum levels. Conclusion. The use of LPD with substitution of animal protein with soy protein + KA provides a more pronounced effect on nephro- and cardioprotection as well as maintenance of nutritional status, than conventional LPD + KA in patients with 3B–4 stages of CKD.
Keywords: chronic kidney disease, low-protein diet, ketoanalogues of essential amino acids, soy protein
1. Levin A, Stevens PE, Bilous RW, et al. Kidney disease: Improving global outcomes (KDIGO) CKD work group. KDIGO 2012 clinical practice guide-line for the evaluation and management of chronic kidney disease. Kidney Int Suppl. 2013;3(1):1-150. DOI:10.1038/kisup.2012.73
2. Piccoli GB, Capizzi I, Vigotti FN, et al. Low protein diets in patients with chronic kidney disease: a bridge between mainstream and complementary-alternative medicines? BMC Nephrol. 2016;17(1):1-13. DOI:10.1186/s12882-016-0275-x
3. Rуsz J, Frаnczуk B, Ciаłkowskа-Rуsz A, Gluba-Brzózka A. Thе еffеct of diеt оn the survivаl of pаtiеnts with chrоniс kidney disеаse. Nutriеnts. 2017;9(5):495. DOI:10.3390/nu9050495
4. Rafieian-Kopaei M, Beigrezaei S, Nasri H, Kafeshani M. Soy Protein and Chronic Kidney Disease: An Updated Review. Int J Prev Med. 2017;8:105. DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_244_17
5. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
6. Tamadon MR, Zahmatkesh M, Beladi Mousavi SS. Administration of antioxidants in chronic kidney disease. J Nephropharmacol. 2015;4(1):9‑11.
7. Friedman M, Brandon DL. Nutritional and health benefits of soy proteins. J Agric Food Chem. 2001;49(3):1069-86. DOI:10.1021/jf0009246
8. Teixeira SR, Tappenden KA, Carson L, et al. Isolated soy protein consumption reduces urinary albumin excretion and improves the serum lipid profile in men with type 2 diabetes mellitus and nephropathy. J Nutr. 2004;134(8):1874-80. DOI:10.1093/jn/134.8.1874
9. Javanbakht MH, Sadria R, Djalali M, et al. Soy protein and genistein improves renal antioxidant status in experimental nephrotic syndrome. Nefrologia. 2014;34(4):483-90. DOI:10.3265/Nefrologia.pre2014.Jun.12051
10. Ramezani A, Raj DS. The gut microbiome, kidney disease, and targeted interventions. J Am Soc Nephrol. 2014;25(4):657-70. DOI:10.1681/ASN.2013080905
11. Trujillо J, Rаmírеz V, Pérеz J, et al. Rеnаl prоtеctiоn by a sоу diеt in оbеsе Zuckеr rаts is аssосiаtеd with rеstоrаtiоn of nitriс оxide gеnеrаtion. Am J Physiol Renal Physiol. 2005;288(1):F108-16. DOI:10.1152/ajprenal.00077.2004
12. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
13. Mancia G, Fagard R, Narkiewicz K, et al. 2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension: the Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2013;34(28):2159-219. DOI:10.1093/eurheartj/eht151
14. Azadbakht L, Esmaillzadeh A. Soy-protein consumption and kidney-related biomarkers among type 2 diabetics: A crossover, randomized clinical trial. J Ren Nutr. 2009;19(6):479-86. DOI:10.1053/j.jrn.2009.06.002
15. Deibert P, Lutz L, Konig D, et al. Acute effect of a soy protein-rich meal-replacement application on renal parameters in patients with the metabolic syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(4):527-34.
16. Entezari MH, Hadi A, Kafeshani M. Effects of dietary approaches to stop hypertension diet versus usual dietary advice on glycemic indices in women at risk for cardiovascular disease; a randomized controlled clinical trial. J Renal Inj Prev. 2017;6(3):205-9. DOI:10.15171/jrip.2017.39
17. Zhang J, Liu J, Su J, Tian F. The effects of soy protein on chronic kidney disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2014;68(9):987-93. DOI:10.1038/ejcn.2014.112
18. Jing Z, Wei-Jie Y. Effects of soy protein containing isoflavones in patients with chronic kidney disease: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2016;35(1):117-24. DOI:10.1016/j.clnu.2015.03.012
19. Fair DE, Ogborn MR, Weiler HA, et al. Dietary soy protein attenuates renal disease progression after 1 and 3 weeks in Han: SPRD-cy weanling rats. J Nutr. 2004;134(6):1504-7. DOI:10.1093/jn/134.6.1504
20. Aukema HM, Housini I. Dietary soy protein effects on disease and IGF-I in male and female Han: SPRD-cy rats. Kidney Int. 2001;59(1):52‑61. DOI:10.1046/j.1523-1755.2001.00465.x
21. Grunz-Borgmann EA, Nichols LA, Spagnoli S, et al. The renoprotective effects of soy protein in the aging rat kidney. Med Res Arch. 2020;8(3):10.18103/mra.v8i3.2065. DOI:10.18103/mra.v8i3.2065
________________________________________________
1. Levin A, Stevens PE, Bilous RW, et al. Kidney disease: Improving global outcomes (KDIGO) CKD work group. KDIGO 2012 clinical practice guide-line for the evaluation and management of chronic kidney disease. Kidney Int Suppl. 2013;3(1):1-150. DOI:10.1038/kisup.2012.73
2. Piccoli GB, Capizzi I, Vigotti FN, et al. Low protein diets in patients with chronic kidney disease: a bridge between mainstream and complementary-alternative medicines? BMC Nephrol. 2016;17(1):1-13. DOI:10.1186/s12882-016-0275-x
3. Rуsz J, Frаnczуk B, Ciаłkowskа-Rуsz A, Gluba-Brzózka A. Thе еffеct of diеt оn the survivаl of pаtiеnts with chrоniс kidney disеаse. Nutriеnts. 2017;9(5):495. DOI:10.3390/nu9050495
4. Rafieian-Kopaei M, Beigrezaei S, Nasri H, Kafeshani M. Soy Protein and Chronic Kidney Disease: An Updated Review. Int J Prev Med. 2017;8:105. DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_244_17
5. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
6. Tamadon MR, Zahmatkesh M, Beladi Mousavi SS. Administration of antioxidants in chronic kidney disease. J Nephropharmacol. 2015;4(1):9‑11.
7. Friedman M, Brandon DL. Nutritional and health benefits of soy proteins. J Agric Food Chem. 2001;49(3):1069-86. DOI:10.1021/jf0009246
8. Teixeira SR, Tappenden KA, Carson L, et al. Isolated soy protein consumption reduces urinary albumin excretion and improves the serum lipid profile in men with type 2 diabetes mellitus and nephropathy. J Nutr. 2004;134(8):1874-80. DOI:10.1093/jn/134.8.1874
9. Javanbakht MH, Sadria R, Djalali M, et al. Soy protein and genistein improves renal antioxidant status in experimental nephrotic syndrome. Nefrologia. 2014;34(4):483-90. DOI:10.3265/Nefrologia.pre2014.Jun.12051
10. Ramezani A, Raj DS. The gut microbiome, kidney disease, and targeted interventions. J Am Soc Nephrol. 2014;25(4):657-70. DOI:10.1681/ASN.2013080905
11. Trujillо J, Rаmírеz V, Pérеz J, et al. Rеnаl prоtеctiоn by a sоу diеt in оbеsе Zuckеr rаts is аssосiаtеd with rеstоrаtiоn of nitriс оxide gеnеrаtion. Am J Physiol Renal Physiol. 2005;288(1):F108-16. DOI:10.1152/ajprenal.00077.2004
12. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
13. Mancia G, Fagard R, Narkiewicz K, et al. 2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension: the Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2013;34(28):2159-219. DOI:10.1093/eurheartj/eht151
14. Azadbakht L, Esmaillzadeh A. Soy-protein consumption and kidney-related biomarkers among type 2 diabetics: A crossover, randomized clinical trial. J Ren Nutr. 2009;19(6):479-86. DOI:10.1053/j.jrn.2009.06.002
15. Deibert P, Lutz L, Konig D, et al. Acute effect of a soy protein-rich meal-replacement application on renal parameters in patients with the metabolic syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(4):527-34.
16. Entezari MH, Hadi A, Kafeshani M. Effects of dietary approaches to stop hypertension diet versus usual dietary advice on glycemic indices in women at risk for cardiovascular disease; a randomized controlled clinical trial. J Renal Inj Prev. 2017;6(3):205-9. DOI:10.15171/jrip.2017.39
17. Zhang J, Liu J, Su J, Tian F. The effects of soy protein on chronic kidney disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2014;68(9):987-93. DOI:10.1038/ejcn.2014.112
18. Jing Z, Wei-Jie Y. Effects of soy protein containing isoflavones in patients with chronic kidney disease: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2016;35(1):117-24. DOI:10.1016/j.clnu.2015.03.012
19. Fair DE, Ogborn MR, Weiler HA, et al. Dietary soy protein attenuates renal disease progression after 1 and 3 weeks in Han: SPRD-cy weanling rats. J Nutr. 2004;134(6):1504-7. DOI:10.1093/jn/134.6.1504
20. Aukema HM, Housini I. Dietary soy protein effects on disease and IGF-I in male and female Han: SPRD-cy rats. Kidney Int. 2001;59(1):52‑61. DOI:10.1046/j.1523-1755.2001.00465.x
21. Grunz-Borgmann EA, Nichols LA, Spagnoli S, et al. The renoprotective effects of soy protein in the aging rat kidney. Med Res Arch. 2020;8(3):10.18103/mra.v8i3.2065. DOI:10.18103/mra.v8i3.2065
ФГАОУ ВО «Первый Московский государственный медицинский университет им. И.М. Сеченова» Минздрава России (Сеченовский Университет), Москва, Россия
*Ludm.milovanova@gmail.com
________________________________________________
Ludmila Yu. Milovanova*, Marina V. Taranova, Alexey V. Volkov, Svetlana Yu. Milovanova, Vladimir D. Beketov
Sechenov First Moscow State Medical University (Sechenov University), Moscow, Russia
*Ludm.milovanova@gmail.com