Материалы доступны только для специалистов сферы здравоохранения.
Чтобы посмотреть материал полностью
Авторизуйтесь
или зарегистрируйтесь.
Соевый белок в составе малобелковой диеты – новое направление в кардио- и нефропротекции у пациентов с IIIB–IV стадиями хронической болезни почек: проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование - Журнал Терапевтический архив №6 Вопросы нефрологии 2022
Соевый белок в составе малобелковой диеты – новое направление в кардио- и нефропротекции у пациентов с IIIB–IV стадиями хронической болезни почек: проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование
Милованова Л.Ю., Таранова М.В., Волков А.В., Милованова С.Ю., Бекетов В.Д. Соевый белок в составе малобелковой диеты – новое направление в кардио- и нефропротекции у пациентов с IIIB–IV стадиями хронической болезни почек: проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование. Терапевтический архив. 2022;94(6):756–762. DOI: 10.26442/00403660.2022.06.201567
DOI: 10.26442/00403660.2022.06.201567
________________________________________________
DOI: 10.26442/00403660.2022.06.201567
Материалы доступны только для специалистов сферы здравоохранения.
Чтобы посмотреть материал полностью
Авторизуйтесь
или зарегистрируйтесь.
Аннотация
Обоснование. Установлено, что применение малобелковой диеты (МБД) в сочетании с кетоаналогами (КА) незаменимых аминокислот может вносить вклад в кардио- и нефропротекцию при хронической болезни почек (ХБП). Более того, показано, что замена части животного белка на соевый протеин (СП) в диете способствует более выраженной нефро- и кардиопротекции при ХБП, однако имеющиеся в литературе сведения в основном представлены экспериментальными работами на животных моделях.
Цель. Сравнить основные параметры нефро- и кардиопротекции на фоне применения 2 типов диет.
Материалы и методы. Проведено проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование, в которое включены 85 больных с ХБП IIIB–IV стадий, комплаентных МБД (0,6 г белка на 1 кг массы тела) + КА (1 таблетка на 5 кг массы тела). Из них 43 пациента (группа 1) получали МБД с заменой животного белка на СП (60% соевого + 40% растительного белка) + КА и 42 пациента (контрольная, группа 2) – МБД (60% животного + 40% растительного белка) + КА на протяжении 12 мес.
Результаты. Замена животного белка в МБД на СП в большей степени задерживала снижение скорости клубочковой фильтрации (-5,9% vs -13,3%; р=0,048), нарастание гипертрофии левого желудочка (+4,7% vs +12,3%; p=0,042), увеличение центрального систолического артериального давления (+2,6% vs +13,0%; р=0,021), индекса аугментации (жесткости) сосудов (+7,6% vs +23,3%; р=0,010), замедляла снижение мышечной массы тела у мужчин (+0,9% vs -11,2%; р=0,017) и женщин (-1,8% vs -10,3%; р=0,024), увеличение содержания фосфора (-10,3% vs +13,0%; р=0,029), холестерина (-10,7% vs -3,4%; р=0,047) и мочевины (+6,3% vs +19,6%; р=0,035) в сыворотке крови.
Заключение. Применение МБД c заменой животного белка на СП + КА обеспечивает более выраженное влияние на нефро- и кардиопротекцию, а также поддержание нутритивного статуса по сравнению с традиционной МБД + КА у больных с IIIB–IV стадиями ХБП.
Ключевые слова: хроническая болезнь почек, малобелковая диета, кетоаналоги, соевый протеин, ремоделирование сердца
Aim. To compare the effects of 2 types of diets on the main parameters of nephro- and cardioprotection in patients with CKD.
Materials and methods. We have conducted a prospective, randomized, controlled clinical study which included 85 patients with 3B–4 stages of CKD, compliant to LPD (0.6 g of protein/kg body weight) + KA (1 tablet/5 kg body weight). 43 patients (Group 1) received LPD with replacing animal protein with soy (60% soy protein + 40% another vegetable proteins) + KA, and 42 patients (control group, Group 2) received LPD (60% animal protein + 40% vegetable protein) + KA, within 12 months.
Results. The dietary substitution of animal protein with SP to a greater extent delayed the decrease in glomerular filtration rate (-5.9% vs -13.3%; p=0.048), the increase in left ventricular hypertrophy (+4.7% vs +12.3%; p=0.042), as well as the increase in central systolic blood pressure (+2.6% vs +13.0%; p=0.021), augmentation index (+7.6% vs +23.3%; p=0.010), slowed down the decrease in lean body mass in men (+0.9% vs -11.2%; p=0.017) and women (-1.8% vs -10.3%; p=0.024), increase in phosphorus (-10.3% vs +13.0%; p=0.029), cholesterol (-10.7% vs -3.4%; p=0.047) and urea (+6.3% vs +19.6%; p=0.035) serum levels.
Conclusion. The use of LPD with substitution of animal protein with soy protein + KA provides a more pronounced effect on nephro- and cardioprotection as well as maintenance of nutritional status, than conventional LPD + KA in patients with 3B–4 stages of CKD.
Keywords: chronic kidney disease, low-protein diet, ketoanalogues of essential amino acids, soy protein
Цель. Сравнить основные параметры нефро- и кардиопротекции на фоне применения 2 типов диет.
Материалы и методы. Проведено проспективное, рандомизированное, контролируемое клиническое исследование, в которое включены 85 больных с ХБП IIIB–IV стадий, комплаентных МБД (0,6 г белка на 1 кг массы тела) + КА (1 таблетка на 5 кг массы тела). Из них 43 пациента (группа 1) получали МБД с заменой животного белка на СП (60% соевого + 40% растительного белка) + КА и 42 пациента (контрольная, группа 2) – МБД (60% животного + 40% растительного белка) + КА на протяжении 12 мес.
Результаты. Замена животного белка в МБД на СП в большей степени задерживала снижение скорости клубочковой фильтрации (-5,9% vs -13,3%; р=0,048), нарастание гипертрофии левого желудочка (+4,7% vs +12,3%; p=0,042), увеличение центрального систолического артериального давления (+2,6% vs +13,0%; р=0,021), индекса аугментации (жесткости) сосудов (+7,6% vs +23,3%; р=0,010), замедляла снижение мышечной массы тела у мужчин (+0,9% vs -11,2%; р=0,017) и женщин (-1,8% vs -10,3%; р=0,024), увеличение содержания фосфора (-10,3% vs +13,0%; р=0,029), холестерина (-10,7% vs -3,4%; р=0,047) и мочевины (+6,3% vs +19,6%; р=0,035) в сыворотке крови.
Заключение. Применение МБД c заменой животного белка на СП + КА обеспечивает более выраженное влияние на нефро- и кардиопротекцию, а также поддержание нутритивного статуса по сравнению с традиционной МБД + КА у больных с IIIB–IV стадиями ХБП.
Ключевые слова: хроническая болезнь почек, малобелковая диета, кетоаналоги, соевый протеин, ремоделирование сердца
________________________________________________
Aim. To compare the effects of 2 types of diets on the main parameters of nephro- and cardioprotection in patients with CKD.
Materials and methods. We have conducted a prospective, randomized, controlled clinical study which included 85 patients with 3B–4 stages of CKD, compliant to LPD (0.6 g of protein/kg body weight) + KA (1 tablet/5 kg body weight). 43 patients (Group 1) received LPD with replacing animal protein with soy (60% soy protein + 40% another vegetable proteins) + KA, and 42 patients (control group, Group 2) received LPD (60% animal protein + 40% vegetable protein) + KA, within 12 months.
Results. The dietary substitution of animal protein with SP to a greater extent delayed the decrease in glomerular filtration rate (-5.9% vs -13.3%; p=0.048), the increase in left ventricular hypertrophy (+4.7% vs +12.3%; p=0.042), as well as the increase in central systolic blood pressure (+2.6% vs +13.0%; p=0.021), augmentation index (+7.6% vs +23.3%; p=0.010), slowed down the decrease in lean body mass in men (+0.9% vs -11.2%; p=0.017) and women (-1.8% vs -10.3%; p=0.024), increase in phosphorus (-10.3% vs +13.0%; p=0.029), cholesterol (-10.7% vs -3.4%; p=0.047) and urea (+6.3% vs +19.6%; p=0.035) serum levels.
Conclusion. The use of LPD with substitution of animal protein with soy protein + KA provides a more pronounced effect on nephro- and cardioprotection as well as maintenance of nutritional status, than conventional LPD + KA in patients with 3B–4 stages of CKD.
Keywords: chronic kidney disease, low-protein diet, ketoanalogues of essential amino acids, soy protein
Полный текст
Список литературы
1. Levin A, Stevens PE, Bilous RW, et al. Kidney disease: Improving global outcomes (KDIGO) CKD work group. KDIGO 2012 clinical practice guide-line for the evaluation and management of chronic kidney disease. Kidney Int Suppl. 2013;3(1):1-150. DOI:10.1038/kisup.2012.73
2. Piccoli GB, Capizzi I, Vigotti FN, et al. Low protein diets in patients with chronic kidney disease: a bridge between mainstream and complementary-alternative medicines? BMC Nephrol. 2016;17(1):1-13. DOI:10.1186/s12882-016-0275-x
3. Rуsz J, Frаnczуk B, Ciаłkowskа-Rуsz A, Gluba-Brzózka A. Thе еffеct of diеt оn the survivаl of pаtiеnts with chrоniс kidney disеаse. Nutriеnts. 2017;9(5):495. DOI:10.3390/nu9050495
4. Rafieian-Kopaei M, Beigrezaei S, Nasri H, Kafeshani M. Soy Protein and Chronic Kidney Disease: An Updated Review. Int J Prev Med. 2017;8:105. DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_244_17
5. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
6. Tamadon MR, Zahmatkesh M, Beladi Mousavi SS. Administration of antioxidants in chronic kidney disease. J Nephropharmacol. 2015;4(1):9‑11.
7. Friedman M, Brandon DL. Nutritional and health benefits of soy proteins. J Agric Food Chem. 2001;49(3):1069-86. DOI:10.1021/jf0009246
8. Teixeira SR, Tappenden KA, Carson L, et al. Isolated soy protein consumption reduces urinary albumin excretion and improves the serum lipid profile in men with type 2 diabetes mellitus and nephropathy. J Nutr. 2004;134(8):1874-80. DOI:10.1093/jn/134.8.1874
9. Javanbakht MH, Sadria R, Djalali M, et al. Soy protein and genistein improves renal antioxidant status in experimental nephrotic syndrome. Nefrologia. 2014;34(4):483-90. DOI:10.3265/Nefrologia.pre2014.Jun.12051
10. Ramezani A, Raj DS. The gut microbiome, kidney disease, and targeted interventions. J Am Soc Nephrol. 2014;25(4):657-70. DOI:10.1681/ASN.2013080905
11. Trujillо J, Rаmírеz V, Pérеz J, et al. Rеnаl prоtеctiоn by a sоу diеt in оbеsе Zuckеr rаts is аssосiаtеd with rеstоrаtiоn of nitriс оxide gеnеrаtion. Am J Physiol Renal Physiol. 2005;288(1):F108-16. DOI:10.1152/ajprenal.00077.2004
12. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
13. Mancia G, Fagard R, Narkiewicz K, et al. 2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension: the Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2013;34(28):2159-219. DOI:10.1093/eurheartj/eht151
14. Azadbakht L, Esmaillzadeh A. Soy-protein consumption and kidney-related biomarkers among type 2 diabetics: A crossover, randomized clinical trial. J Ren Nutr. 2009;19(6):479-86. DOI:10.1053/j.jrn.2009.06.002
15. Deibert P, Lutz L, Konig D, et al. Acute effect of a soy protein-rich meal-replacement application on renal parameters in patients with the metabolic syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(4):527-34.
16. Entezari MH, Hadi A, Kafeshani M. Effects of dietary approaches to stop hypertension diet versus usual dietary advice on glycemic indices in women at risk for cardiovascular disease; a randomized controlled clinical trial. J Renal Inj Prev. 2017;6(3):205-9. DOI:10.15171/jrip.2017.39
17. Zhang J, Liu J, Su J, Tian F. The effects of soy protein on chronic kidney disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2014;68(9):987-93. DOI:10.1038/ejcn.2014.112
18. Jing Z, Wei-Jie Y. Effects of soy protein containing isoflavones in patients with chronic kidney disease: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2016;35(1):117-24. DOI:10.1016/j.clnu.2015.03.012
19. Fair DE, Ogborn MR, Weiler HA, et al. Dietary soy protein attenuates renal disease progression after 1 and 3 weeks in Han: SPRD-cy weanling rats. J Nutr. 2004;134(6):1504-7. DOI:10.1093/jn/134.6.1504
20. Aukema HM, Housini I. Dietary soy protein effects on disease and IGF-I in male and female Han: SPRD-cy rats. Kidney Int. 2001;59(1):52‑61. DOI:10.1046/j.1523-1755.2001.00465.x
21. Grunz-Borgmann EA, Nichols LA, Spagnoli S, et al. The renoprotective effects of soy protein in the aging rat kidney. Med Res Arch. 2020;8(3):10.18103/mra.v8i3.2065. DOI:10.18103/mra.v8i3.2065
2. Piccoli GB, Capizzi I, Vigotti FN, et al. Low protein diets in patients with chronic kidney disease: a bridge between mainstream and complementary-alternative medicines? BMC Nephrol. 2016;17(1):1-13. DOI:10.1186/s12882-016-0275-x
3. Rуsz J, Frаnczуk B, Ciаłkowskа-Rуsz A, Gluba-Brzózka A. Thе еffеct of diеt оn the survivаl of pаtiеnts with chrоniс kidney disеаse. Nutriеnts. 2017;9(5):495. DOI:10.3390/nu9050495
4. Rafieian-Kopaei M, Beigrezaei S, Nasri H, Kafeshani M. Soy Protein and Chronic Kidney Disease: An Updated Review. Int J Prev Med. 2017;8:105. DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_244_17
5. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
6. Tamadon MR, Zahmatkesh M, Beladi Mousavi SS. Administration of antioxidants in chronic kidney disease. J Nephropharmacol. 2015;4(1):9‑11.
7. Friedman M, Brandon DL. Nutritional and health benefits of soy proteins. J Agric Food Chem. 2001;49(3):1069-86. DOI:10.1021/jf0009246
8. Teixeira SR, Tappenden KA, Carson L, et al. Isolated soy protein consumption reduces urinary albumin excretion and improves the serum lipid profile in men with type 2 diabetes mellitus and nephropathy. J Nutr. 2004;134(8):1874-80. DOI:10.1093/jn/134.8.1874
9. Javanbakht MH, Sadria R, Djalali M, et al. Soy protein and genistein improves renal antioxidant status in experimental nephrotic syndrome. Nefrologia. 2014;34(4):483-90. DOI:10.3265/Nefrologia.pre2014.Jun.12051
10. Ramezani A, Raj DS. The gut microbiome, kidney disease, and targeted interventions. J Am Soc Nephrol. 2014;25(4):657-70. DOI:10.1681/ASN.2013080905
11. Trujillо J, Rаmírеz V, Pérеz J, et al. Rеnаl prоtеctiоn by a sоу diеt in оbеsе Zuckеr rаts is аssосiаtеd with rеstоrаtiоn of nitriс оxide gеnеrаtion. Am J Physiol Renal Physiol. 2005;288(1):F108-16. DOI:10.1152/ajprenal.00077.2004
12. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
13. Mancia G, Fagard R, Narkiewicz K, et al. 2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension: the Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2013;34(28):2159-219. DOI:10.1093/eurheartj/eht151
14. Azadbakht L, Esmaillzadeh A. Soy-protein consumption and kidney-related biomarkers among type 2 diabetics: A crossover, randomized clinical trial. J Ren Nutr. 2009;19(6):479-86. DOI:10.1053/j.jrn.2009.06.002
15. Deibert P, Lutz L, Konig D, et al. Acute effect of a soy protein-rich meal-replacement application on renal parameters in patients with the metabolic syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(4):527-34.
16. Entezari MH, Hadi A, Kafeshani M. Effects of dietary approaches to stop hypertension diet versus usual dietary advice on glycemic indices in women at risk for cardiovascular disease; a randomized controlled clinical trial. J Renal Inj Prev. 2017;6(3):205-9. DOI:10.15171/jrip.2017.39
17. Zhang J, Liu J, Su J, Tian F. The effects of soy protein on chronic kidney disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2014;68(9):987-93. DOI:10.1038/ejcn.2014.112
18. Jing Z, Wei-Jie Y. Effects of soy protein containing isoflavones in patients with chronic kidney disease: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2016;35(1):117-24. DOI:10.1016/j.clnu.2015.03.012
19. Fair DE, Ogborn MR, Weiler HA, et al. Dietary soy protein attenuates renal disease progression after 1 and 3 weeks in Han: SPRD-cy weanling rats. J Nutr. 2004;134(6):1504-7. DOI:10.1093/jn/134.6.1504
20. Aukema HM, Housini I. Dietary soy protein effects on disease and IGF-I in male and female Han: SPRD-cy rats. Kidney Int. 2001;59(1):52‑61. DOI:10.1046/j.1523-1755.2001.00465.x
21. Grunz-Borgmann EA, Nichols LA, Spagnoli S, et al. The renoprotective effects of soy protein in the aging rat kidney. Med Res Arch. 2020;8(3):10.18103/mra.v8i3.2065. DOI:10.18103/mra.v8i3.2065
2. Piccoli GB, Capizzi I, Vigotti FN, et al. Low protein diets in patients with chronic kidney disease: a bridge between mainstream and complementary-alternative medicines? BMC Nephrol. 2016;17(1):1-13. DOI:10.1186/s12882-016-0275-x
3. Rуsz J, Frаnczуk B, Ciаłkowskа-Rуsz A, Gluba-Brzózka A. Thе еffеct of diеt оn the survivаl of pаtiеnts with chrоniс kidney disеаse. Nutriеnts. 2017;9(5):495. DOI:10.3390/nu9050495
4. Rafieian-Kopaei M, Beigrezaei S, Nasri H, Kafeshani M. Soy Protein and Chronic Kidney Disease: An Updated Review. Int J Prev Med. 2017;8:105. DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_244_17
5. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
6. Tamadon MR, Zahmatkesh M, Beladi Mousavi SS. Administration of antioxidants in chronic kidney disease. J Nephropharmacol. 2015;4(1):9‑11.
7. Friedman M, Brandon DL. Nutritional and health benefits of soy proteins. J Agric Food Chem. 2001;49(3):1069-86. DOI:10.1021/jf0009246
8. Teixeira SR, Tappenden KA, Carson L, et al. Isolated soy protein consumption reduces urinary albumin excretion and improves the serum lipid profile in men with type 2 diabetes mellitus and nephropathy. J Nutr. 2004;134(8):1874-80. DOI:10.1093/jn/134.8.1874
9. Javanbakht MH, Sadria R, Djalali M, et al. Soy protein and genistein improves renal antioxidant status in experimental nephrotic syndrome. Nefrologia. 2014;34(4):483-90. DOI:10.3265/Nefrologia.pre2014.Jun.12051
10. Ramezani A, Raj DS. The gut microbiome, kidney disease, and targeted interventions. J Am Soc Nephrol. 2014;25(4):657-70. DOI:10.1681/ASN.2013080905
11. Trujillо J, Rаmírеz V, Pérеz J, et al. Rеnаl prоtеctiоn by a sоу diеt in оbеsе Zuckеr rаts is аssосiаtеd with rеstоrаtiоn of nitriс оxide gеnеrаtion. Am J Physiol Renal Physiol. 2005;288(1):F108-16. DOI:10.1152/ajprenal.00077.2004
12. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
13. Mancia G, Fagard R, Narkiewicz K, et al. 2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension: the Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2013;34(28):2159-219. DOI:10.1093/eurheartj/eht151
14. Azadbakht L, Esmaillzadeh A. Soy-protein consumption and kidney-related biomarkers among type 2 diabetics: A crossover, randomized clinical trial. J Ren Nutr. 2009;19(6):479-86. DOI:10.1053/j.jrn.2009.06.002
15. Deibert P, Lutz L, Konig D, et al. Acute effect of a soy protein-rich meal-replacement application on renal parameters in patients with the metabolic syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(4):527-34.
16. Entezari MH, Hadi A, Kafeshani M. Effects of dietary approaches to stop hypertension diet versus usual dietary advice on glycemic indices in women at risk for cardiovascular disease; a randomized controlled clinical trial. J Renal Inj Prev. 2017;6(3):205-9. DOI:10.15171/jrip.2017.39
17. Zhang J, Liu J, Su J, Tian F. The effects of soy protein on chronic kidney disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2014;68(9):987-93. DOI:10.1038/ejcn.2014.112
18. Jing Z, Wei-Jie Y. Effects of soy protein containing isoflavones in patients with chronic kidney disease: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2016;35(1):117-24. DOI:10.1016/j.clnu.2015.03.012
19. Fair DE, Ogborn MR, Weiler HA, et al. Dietary soy protein attenuates renal disease progression after 1 and 3 weeks in Han: SPRD-cy weanling rats. J Nutr. 2004;134(6):1504-7. DOI:10.1093/jn/134.6.1504
20. Aukema HM, Housini I. Dietary soy protein effects on disease and IGF-I in male and female Han: SPRD-cy rats. Kidney Int. 2001;59(1):52‑61. DOI:10.1046/j.1523-1755.2001.00465.x
21. Grunz-Borgmann EA, Nichols LA, Spagnoli S, et al. The renoprotective effects of soy protein in the aging rat kidney. Med Res Arch. 2020;8(3):10.18103/mra.v8i3.2065. DOI:10.18103/mra.v8i3.2065
________________________________________________
2. Piccoli GB, Capizzi I, Vigotti FN, et al. Low protein diets in patients with chronic kidney disease: a bridge between mainstream and complementary-alternative medicines? BMC Nephrol. 2016;17(1):1-13. DOI:10.1186/s12882-016-0275-x
3. Rуsz J, Frаnczуk B, Ciаłkowskа-Rуsz A, Gluba-Brzózka A. Thе еffеct of diеt оn the survivаl of pаtiеnts with chrоniс kidney disеаse. Nutriеnts. 2017;9(5):495. DOI:10.3390/nu9050495
4. Rafieian-Kopaei M, Beigrezaei S, Nasri H, Kafeshani M. Soy Protein and Chronic Kidney Disease: An Updated Review. Int J Prev Med. 2017;8:105. DOI:10.4103/ijpvm.IJPVM_244_17
5. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
6. Tamadon MR, Zahmatkesh M, Beladi Mousavi SS. Administration of antioxidants in chronic kidney disease. J Nephropharmacol. 2015;4(1):9‑11.
7. Friedman M, Brandon DL. Nutritional and health benefits of soy proteins. J Agric Food Chem. 2001;49(3):1069-86. DOI:10.1021/jf0009246
8. Teixeira SR, Tappenden KA, Carson L, et al. Isolated soy protein consumption reduces urinary albumin excretion and improves the serum lipid profile in men with type 2 diabetes mellitus and nephropathy. J Nutr. 2004;134(8):1874-80. DOI:10.1093/jn/134.8.1874
9. Javanbakht MH, Sadria R, Djalali M, et al. Soy protein and genistein improves renal antioxidant status in experimental nephrotic syndrome. Nefrologia. 2014;34(4):483-90. DOI:10.3265/Nefrologia.pre2014.Jun.12051
10. Ramezani A, Raj DS. The gut microbiome, kidney disease, and targeted interventions. J Am Soc Nephrol. 2014;25(4):657-70. DOI:10.1681/ASN.2013080905
11. Trujillо J, Rаmírеz V, Pérеz J, et al. Rеnаl prоtеctiоn by a sоу diеt in оbеsе Zuckеr rаts is аssосiаtеd with rеstоrаtiоn of nitriс оxide gеnеrаtion. Am J Physiol Renal Physiol. 2005;288(1):F108-16. DOI:10.1152/ajprenal.00077.2004
12. Ahmed MS, Calabria AC, Kirsztajn GM. Short-term effects of soy protein diet in patients with proteinuric glomerulopathies. J Bras Nefrol. 2011;33(2):150-9.
DOI:10.1590/s0101-28002011000200006
13. Mancia G, Fagard R, Narkiewicz K, et al. 2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension: the Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J. 2013;34(28):2159-219. DOI:10.1093/eurheartj/eht151
14. Azadbakht L, Esmaillzadeh A. Soy-protein consumption and kidney-related biomarkers among type 2 diabetics: A crossover, randomized clinical trial. J Ren Nutr. 2009;19(6):479-86. DOI:10.1053/j.jrn.2009.06.002
15. Deibert P, Lutz L, Konig D, et al. Acute effect of a soy protein-rich meal-replacement application on renal parameters in patients with the metabolic syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(4):527-34.
16. Entezari MH, Hadi A, Kafeshani M. Effects of dietary approaches to stop hypertension diet versus usual dietary advice on glycemic indices in women at risk for cardiovascular disease; a randomized controlled clinical trial. J Renal Inj Prev. 2017;6(3):205-9. DOI:10.15171/jrip.2017.39
17. Zhang J, Liu J, Su J, Tian F. The effects of soy protein on chronic kidney disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2014;68(9):987-93. DOI:10.1038/ejcn.2014.112
18. Jing Z, Wei-Jie Y. Effects of soy protein containing isoflavones in patients with chronic kidney disease: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2016;35(1):117-24. DOI:10.1016/j.clnu.2015.03.012
19. Fair DE, Ogborn MR, Weiler HA, et al. Dietary soy protein attenuates renal disease progression after 1 and 3 weeks in Han: SPRD-cy weanling rats. J Nutr. 2004;134(6):1504-7. DOI:10.1093/jn/134.6.1504
20. Aukema HM, Housini I. Dietary soy protein effects on disease and IGF-I in male and female Han: SPRD-cy rats. Kidney Int. 2001;59(1):52‑61. DOI:10.1046/j.1523-1755.2001.00465.x
21. Grunz-Borgmann EA, Nichols LA, Spagnoli S, et al. The renoprotective effects of soy protein in the aging rat kidney. Med Res Arch. 2020;8(3):10.18103/mra.v8i3.2065. DOI:10.18103/mra.v8i3.2065
Авторы
Л.Ю. Милованова*, М.В. Таранова, А.В. Волков, С.Ю. Милованова, В.Д. Бекетов
ФГАОУ ВО «Первый Московский государственный медицинский университет им. И.М. Сеченова» Минздрава России (Сеченовский Университет), Москва, Россия
*Ludm.milovanova@gmail.com
Sechenov First Moscow State Medical University (Sechenov University), Moscow, Russia
*Ludm.milovanova@gmail.com
ФГАОУ ВО «Первый Московский государственный медицинский университет им. И.М. Сеченова» Минздрава России (Сеченовский Университет), Москва, Россия
*Ludm.milovanova@gmail.com
________________________________________________
Sechenov First Moscow State Medical University (Sechenov University), Moscow, Russia
*Ludm.milovanova@gmail.com
Цель портала OmniDoctor – предоставление профессиональной информации врачам, провизорам и фармацевтам.
