Влияние пищевых паттернов на формирование различных вариантов синдрома избыточного бактериального роста в тонкой кишке и эффективность проводимой терапии
Влияние пищевых паттернов на формирование различных вариантов синдрома избыточного бактериального роста в тонкой кишке и эффективность проводимой терапии
Пилипенко В.И., Исаков В.А., Морозов С.В. и др. Влияние пищевых паттернов на формирование различных вариантов синдрома избыточного бактериального роста в тонкой кишке и эффективность проводимой терапии. Терапевтический архив. 2019; 91 (10): 82–90. DOI: 10.26442/00403660.2019.10.000496
________________________________________________
Pilipenko V.I., Isakov V.A., Morozov S.V., et al. Relationship of the ovarian reserve with autoimmune thyroid diseases in the reproductive period. Association of food patterns with different forms of small intestinal bacterial overgrowth syndrome and treatment efficacy. Therapeutic Archive. 2019; 91 (10): 82–90. DOI: 10.26442/00403660.2019.10.000496
Влияние пищевых паттернов на формирование различных вариантов синдрома избыточного бактериального роста в тонкой кишке и эффективность проводимой терапии
Пилипенко В.И., Исаков В.А., Морозов С.В. и др. Влияние пищевых паттернов на формирование различных вариантов синдрома избыточного бактериального роста в тонкой кишке и эффективность проводимой терапии. Терапевтический архив. 2019; 91 (10): 82–90. DOI: 10.26442/00403660.2019.10.000496
________________________________________________
Pilipenko V.I., Isakov V.A., Morozov S.V., et al. Relationship of the ovarian reserve with autoimmune thyroid diseases in the reproductive period. Association of food patterns with different forms of small intestinal bacterial overgrowth syndrome and treatment efficacy. Therapeutic Archive. 2019; 91 (10): 82–90. DOI: 10.26442/00403660.2019.10.000496
Цель. Оценить особенности паттернов питания пациентов с различными вариантами синдрома избыточного бактериального роста в тонкой кишке (СИБР) и их влияние на эффективность терапии у больных СИБР водород-продуцирующей флоры (СИБР-Н2). Материалы и методы. Материалом исследования явились данные обследования пациентов, подписавших информированное согласие на участие в нем. Всем пациентам выполнен водородно-метановый дыхательный тест с лактулозой (GastroCh4eck, Bedfont, Великобритания) для диагностики избыточного бактериального роста в тонкой кишке. На основании результатов теста пациенты разделены на группы СИБР-H2, СИБР-CH4, СИБР-CH4-H2 и контрольную группу, без СИБР. Анализ данных фактического питания выполнен при помощи метода суточного воспроизведения. В группе СИБР-H2 проведена стандартная терапия препаратом, содержащим тилихинол 100 мг / тилброхинол 200 мг (Интетрикс; Beaufour Ipsen International, Франция) по 2 капсулы 2 раза в сутки в течение 10 дней. Оценка эффективности терапии проводилась через 2 мес после окончания курса лечения при помощи водородно-метанового дыхательного теста с лактулозой. Проведен анализ паттернов питания пациентов в зависимости от наличия или отсутствия СИБР, в зависимости от выявленного варианта СИБР, а также в группах с наличием и отсутствием эффекта от лечения. Результаты и обсуждение. Анализу доступны данные 988 пациентов: СИБР-Н2 (n=526); СИБР-СН4 (n=129), СИБР-СН4-Н2 (n=225), контрольная группа (без СИБР; n=108). При наличии СИБР (любой вариант) структура питания отличалась низким содержанием пищевых волокон (p=0,07) и блюд из красного мяса (p=0,01) в сравнении с контрольной группой. В группе СИБР-СН4 отмечено большее потребление фруктов (р=0,03), овощей (р=0,003), рыбной продукции (p=0,026) в сравнении с другими вариантами СИБР и контролем. Пищевые паттерны в группе СИБР-Н2 характеризовались большим потреблением мяса птицы (p=0,026) в сравнении с другими группами. Пищевые паттерны пациентов СИБР-Н2 с отсутствием эффекта от лечения характеризовались большим потреблением гречихи (р<0,001), проса (р=0,047), мяса птицы (р=0,01), сливочного масла (р<0,01) и меньшим – творога (р=0,018) в сравнении с теми, у кого лечение оказалось эффективным. Заключение. Пищевые паттерны могут влиять как на наличие СИБР, так и на формирование различных его вариантов. Эффективность терапии больных СИБР-Н4 в тонкой кишке при помощи тилихинола/тилброхинола может быть обусловлена особенностями питания пациентов.
Ключевые слова: пищевые паттерны, синдром избыточного бактериального роста в тонкой кишке, эффективность терапии.
________________________________________________
Aim. To assess food patterns in patients with different types of SIBO and their impact onto the course and treatment outcomes. Materials and methods. The data of 988 patients who signed informed consent surved as a source data. On the basis of lactulose breath test (LBT; GastroCH4eck, Bedfont, UK), the patients were selected into one of the studied groups: SIBO-H2, SIBO-CH4, SIBO-CH4-H2 and control. Twenty-four hours food recall test was used to analyze nutritional habits. In patients with SIBO-H2, standard treatment with Tilichinol 100 mg/Tilbrochinol 200 mg (Intetrix, Beaufour-Ipsen International, France) 2 caps BID for 10 days) was provided. Efficacy of treatment was assessed on the bass of the result of LBT 2 month after treatment completion. Mann–Whitney T test (Statistica 10, StatSoft, USA) was used to compare nutritional patterns in patients with or without SIBO, in different types of SIBO and in accordance to the results of treatment. Results and discussion. Nine hundred eighty eight patients were enrolled. On the basis of hydrogene breath test they were divided into 4 main groups: SIBO of hydrogen-producing flora (SIBO-H2, n=526), methane-producing flora (SIBO-CH4, n=129), SIBO with hyperproduction of methane and hydrogene (SIBO-CH4-H2, n=225). The control group consisted of 108 patients with no no excessive gas production on LBT. In contrast to controls, nutritional patterns of patients with SIBO were characterized by low dietary fiber and amount of red meat dishes in the rations. Those with SIBO-CH4 consumed more fruits (p=0.03), vegetables (p=0.003), and fish (p=0.026), compared to those with other variants of SIBO and the control group. Nutritional patterns of SIBO-H2 group were characterized by larger amount of poultry meat consumption (p=0.026) compared to other SIBO groups and controls. In SIBO-H2 “cured” group greater amounts of buckwheat (p<0.001), millet (p=0.047), poultry (p=0.01) and butter (p<0.01) consumption was found, but they consumed less cottage cheese (p=0.018) compared to the treatment-failed group. Conclusion. Nutritional patterns may affect the presence of small intestinal bacterial overgrowth syndrome and the variant of it. Efficacy of treatment of SIBO-H2 patients with Tilichinol/Tilbrochinol depends on the habitual nutrition.
1. Gabrielli M, D’Angelo G, Di Rienzo T, et al. Diagnosis of small intestinal bacterial overgrowth in the clinical practice. Eur Rev Med Pharm Sci. 2013;17(Suppl 2):30-5.
2. Giamarellos-Bourboulis EJ, Tzivras M. Small Intestinal Bacterial Overgrowth: Novel Insight in the Pathogenesis and Treatment of Irritable Bowel Syndrome. Ann Gastroenterol. 2009;22(2):77-81.
3. Augustyn M, Grys I, Kukla M. Small intestinal bacterial overgrowth and nonalcoholic fatty liver disease. Clin Exp Hepatol. 2019;5(1):1-10. doi: 10.5114/ceh.2019.83151
4. Hawrelak JA, Myers SP. The Causes of Intestinal Dysbiosis: A Review. Altern Med Rev. 2004;9(2):180-97.
5. Dominguez-Bello MG, Blaster MJ. Do you have a probiotic in your future? Microb Infect. 2008;10(9):1072-6. doi: 10.1016/j.micinf.2008.07.036
6. Milani C, Ferrario C, Turroni F, et al. Тhe human gut microbiota and its interactive connections to diet. J Hum Nutr Diet. 2016;29:539-46. doi: 10.1111/jhn.12371
7. Wang J, Linnenbrink M, Künzel S, et al. Dietary history contributes to enterotype-like clustering and functional metagenomic content in the intestinal microbiome of wild mice. Proc Nat Acad Sci. 2014;111(26):E2703-E2710. doi: 10.1073/pnas.1402342111
8. Wu GD, Chen J, Hoffmann C, et al. Linking long-term dietary patterns with gut microbial enterotypes. Science. 2011;334(6052):105-8. doi: 10.1126/science.1208344
9. Dukowicz AC, Lacy BE, Levine GM. Small intestinal bacterial overgrowth: a comprehensive review. Gastroenterol Hepatol. 2007;3(2):112-22.
10. Химический состав российских пищевых продуктов. Справочник. Под ред. проф. И.М. Скурихина и академика РАМН проф. В.А. Тутельяна. М.: ДеЛи принт, 2002. 236 с. [Chemical composition of Russian food products. Handbook. Edited by Prof. I. M. Skurikhin and Prof. V. A. Tutelyan. Moscow: Delhi print 2002. 236 p. (In Russ.)].
11. Пилипенко В.И., Исаков В.А., Зейгарник М.В. Метод оценки рационов питания сопоставлением пищевого паттерна. Вопросы диетологии. 2016;6(3):72-6 [Pilipenko VI, Isakov VA, Zejgarnik MV. A method of dietary assessment by comparison of eating patterns. Voprosy Dietologii. 2016;6(3):72-6 (In Russ.)]. doi: 10.20953/2224-5448-2016-3-72-76
12. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th ed. Washington, DC: U.S. Government Printing Office, 2010.
13. Ильченко А.А., Мечетина Т.А. Диагностика и лечение синдрома избыточного бактериального роста в тонкой кишке. Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. 2010;(3):99-106 [Ilchenko AA, Mechetina TA. Diagnosis and treatment of the syndrome of excessive bacterial growth in the small intestine. Experimental and Clinical Gastroenterology. 2010;(3):99-106 (In Russ.)].
14. Потребление продуктов питания в домашних хозяйствах в 2011 году (по итогам выборочного обследования бюджетов домашних хозяйств). М.: Федеральная служба государственной статистики, 2012 [Food consumption in households in 2011 (based on the results of a sample survey of household budgets). Moscow: Federal state statistics service, 2012 (In Russ.)]. Available from: http://www.gks.ru/bgd/regl/b12_101/Main.htm
15. Adike A, DiBaise JK. Small Intestinal Bacterial Overgrowth: Nutritional Implications, Diagnosis, and Management. Gastroenterol Clin North Am. 2018;47(1):193-208. doi: 10.1016/j.gtc.2017.09.008
16. Ohland CL, Jorbin C. Microbial activities and intestinal homeostasis: a delicate balance between health and disease. Cell Mol Gastroenterol Hepatol. 2015;1(1):28-40. doi: 10.1016/j.jcmgh.2014.11.004
17. Furnari M, Parodi A, Gemignani L, at al. Clinical trial: the combination of rifaximin with partially hydrolysed guar gum is more effective than rifaximin alone in eradicating small intestinal bacterial overgrowth. Aliment Pharmacol Ther. 2010;32(8):1000-6. doi: 10.1111/j.1365-2036.2010.04436.x
18. Porter NT, Martens EC. The critical roles of polysaccharides in gut microbial ecology and physiology. Annu Rev Microbiol. 2017;71(8):349-69. doi: 10.1146/annurev-micro-102215-095316
19. Flint HJ, Duncan SH, Louis P. The impact of nutrition on intestinal bacterial communities. Curr Opin Microbiol. 2017;38:59-65. doi: 10.1016/j.mib.2017.04.005
20. Weiss GA, Hennet T. Mechanisms and consequencts of intestinal dysbiosis. Cell Mol Life Sci. 2017;74(16): 2959-77. doi: 10.1007/s00018-017-2509x
21. Sheflin AM, Melby CL, Carbonero F, et al. Linking dietary patterns with gut microbial composition and function. Gut Microbes. 2017;8(2):113-29. doi: 10.1080/19490976.2016.1270809
22. Pallen MJ, Quraishi MN. The gut microbiota and the hepatologist: will our bugs prove to be the missing link? Dig Dis. 2017;35:377-83. doi: 10.1159/000456590
23. Gomg L, Cao W, Chi H, et al. Whole cereal grains and potential health effects: involvement of the gut microbiota. Food Res Int. 2018;103:84-102. doi: 10.1016/j.foodres.2017.10.025
24. Quigley EMM. The Spectrum of Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO). Curr Gastroenterol Rep. 2019;21:3. doi: 10.1007/s11894-019-0671-z
________________________________________________
1. Gabrielli M, D’Angelo G, Di Rienzo T, et al. Diagnosis of small intestinal bacterial overgrowth in the clinical practice. Eur Rev Med Pharm Sci. 2013;17(Suppl 2):30-5.
2. Giamarellos-Bourboulis EJ, Tzivras M. Small Intestinal Bacterial Overgrowth: Novel Insight in the Pathogenesis and Treatment of Irritable Bowel Syndrome. Ann Gastroenterol. 2009;22(2):77-81.
3. Augustyn M, Grys I, Kukla M. Small intestinal bacterial overgrowth and nonalcoholic fatty liver disease. Clin Exp Hepatol. 2019;5(1):1-10. doi: 10.5114/ceh.2019.83151
4. Hawrelak JA, Myers SP. The Causes of Intestinal Dysbiosis: A Review. Altern Med Rev. 2004;9(2):180-97.
5. Dominguez-Bello MG, Blaster MJ. Do you have a probiotic in your future? Microb Infect. 2008;10(9):1072-6. doi: 10.1016/j.micinf.2008.07.036
6. Milani C, Ferrario C, Turroni F, et al. Тhe human gut microbiota and its interactive connections to diet. J Hum Nutr Diet. 2016;29:539-46. doi: 10.1111/jhn.12371
7. Wang J, Linnenbrink M, Künzel S, et al. Dietary history contributes to enterotype-like clustering and functional metagenomic content in the intestinal microbiome of wild mice. Proc Nat Acad Sci. 2014;111(26):E2703-E2710. doi: 10.1073/pnas.1402342111
8. Wu GD, Chen J, Hoffmann C, et al. Linking long-term dietary patterns with gut microbial enterotypes. Science. 2011;334(6052):105-8. doi: 10.1126/science.1208344
9. Dukowicz AC, Lacy BE, Levine GM. Small intestinal bacterial overgrowth: a comprehensive review. Gastroenterol Hepatol. 2007;3(2):112-22.
10. [Chemical composition of Russian food products. Handbook. Edited by Prof. I. M. Skurikhin and Prof. V. A. Tutelyan. Moscow: Delhi print 2002. 236 p. (In Russ.)].
11. Пилипенко В.И., Исаков В.А., Зейгарник М.В. Метод оценки рационов питания сопоставлением пищевого паттерна. Вопросы диетологии. 2016;6(3):72-6 [Pilipenko VI, Isakov VA, Zejgarnik MV. A method of dietary assessment by comparison of eating patterns. Voprosy Dietologii. 2016;6(3):72-6 (In Russ.)]. doi: 10.20953/2224-5448-2016-3-72-76
12. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th ed. Washington, DC: U.S. Government Printing Office, 2010.
13. [Ilchenko AA, Mechetina TA. Diagnosis and treatment of the syndrome of excessive bacterial growth in the small intestine. Experimental and Clinical Gastroenterology. 2010;(3):99-106 (In Russ.)].
14. [Food consumption in households in 2011 (based on the results of a sample survey of household budgets). Moscow: Federal state statistics service, 2012 (In Russ.)]. Available from: http://www.gks.ru/bgd/regl/b12_101/Main.htm
15. Adike A, DiBaise JK. Small Intestinal Bacterial Overgrowth: Nutritional Implications, Diagnosis, and Management. Gastroenterol Clin North Am. 2018;47(1):193-208. doi: 10.1016/j.gtc.2017.09.008
16. Ohland CL, Jorbin C. Microbial activities and intestinal homeostasis: a delicate balance between health and disease. Cell Mol Gastroenterol Hepatol. 2015;1(1):28-40. doi: 10.1016/j.jcmgh.2014.11.004
17. Furnari M, Parodi A, Gemignani L, at al. Clinical trial: the combination of rifaximin with partially hydrolysed guar gum is more effective than rifaximin alone in eradicating small intestinal bacterial overgrowth. Aliment Pharmacol Ther. 2010;32(8):1000-6. doi: 10.1111/j.1365-2036.2010.04436.x
18. Porter NT, Martens EC. The critical roles of polysaccharides in gut microbial ecology and physiology. Annu Rev Microbiol. 2017;71(8):349-69. doi: 10.1146/annurev-micro-102215-095316
19. Flint HJ, Duncan SH, Louis P. The impact of nutrition on intestinal bacterial communities. Curr Opin Microbiol. 2017;38:59-65. doi: 10.1016/j.mib.2017.04.005
20. Weiss GA, Hennet T. Mechanisms and consequencts of intestinal dysbiosis. Cell Mol Life Sci. 2017;74(16): 2959-77. doi: 10.1007/s00018-017-2509x
21. Sheflin AM, Melby CL, Carbonero F, et al. Linking dietary patterns with gut microbial composition and function. Gut Microbes. 2017;8(2):113-29. doi: 10.1080/19490976.2016.1270809
22. Pallen MJ, Quraishi MN. The gut microbiota and the hepatologist: will our bugs prove to be the missing link? Dig Dis. 2017;35:377-83. doi: 10.1159/000456590
23. Gomg L, Cao W, Chi H, et al. Whole cereal grains and potential health effects: involvement of the gut microbiota. Food Res Int. 2018;103:84-102. doi: 10.1016/j.foodres.2017.10.025
24. Quigley EMM. The Spectrum of Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO). Curr Gastroenterol Rep. 2019;21:3. doi: 10.1007/s11894-019-0671-z