1. Горелов А.В., Усенко Д.В. Оценка влияния пробиотического продукта Актимель на состояние здоровья детей. Леч. врач. 2003; 9: 26–9.
2. Лазебник Л.Б., Парфенов А.И., Усенко Д.В., Прилепская С.И. Роль кисломолочных пробиотиков в коррекции умеренных нарушений пищеварения. Consilium Medicum 2008.
3. Сафронова Л.И., Куркова В.И., Тоболева М.А. и др. Влияние различных кисломолочных продуктов на микрофлору кишечника здоровых детей раннего возраста. Материалы I Всерос. конгр. с междун. участием «Питание детей: XXI век». М., 2000; с. 57–8.
4. Суханов Б.П., Керимова М.Г. Биологически активные добавки к пище: законодательная и нормативная база. Вопросы питания. 2004; 1: 40–2.
5. Шендеров Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание. Т. 3. Пробиотики и функциональное питание. М.: ГРАНТЪ, 2001; с. 23.
6. Berrada N et al. Bifidobacterium from fermented milks: Survival during gastric transit. J Dairy Sci 1991; 74: 409–13.
7. Cobo Sanz JM, Mateos JA, Munoz Conejo A. Effect of Lactobacillus casei on the incidence of infectious conditions in children. Nutr Hosp 2006; 21 (4): 547–51.
8. Collins MD, Gibson GR. Probiotics, prebiotics and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut. Am J Clin Nutr 1999; 69: 1052–7.
9. Guyonnet D, Chassany O, Ducrotte P et al. Effect of a fermented milk containing Bifidobacterium animalis dn-173 010 on the health-related quality of life and symptoms in irritable bowel syndrome in adults in primary care: a multicentre, randomized, double-blind, controlled trial. Aliment Pharmacol Ther 26: 475–86.
10. Huang JS et al. Efficacy of probiotic use in acute diarrhea in children: a metaanalysis. Dig Dis Sci 2002; 47: 2625–34.
11. Pedone CA, Bernabeu AO, Postaire ER et al. The effect of supplementation with milk fermented by Lactobacillus casei DN-114001, on acute diarrhoea in children attending day care centers. Intern J Clin Pract 1999; 53: 179–84.
12. Pochart P et al. Survival of Bifidobacteria ingested via fermented milk during their passage through the human small intestine: an in vivo study using intestinal perfusion. Am J Clin Nutr 1992; 55: 78–80.
13. Rolfe RD. The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. J Nutrition 2000; 130, (2S Suppl.): 396–402.
Авторы
О.М.Антоненко
Консультативно-диагностическое отделение ОАО «ЭТИРК», Москва