В последнее время число больных с пищевой аллергией неуклонно растет. Из-за сложности диагностики и лечения этого состояния специалисты разрабатывают новые, более эффективные и безопасные тесты, которые доказывают наличие или отсутствие реакций организма на тот или иной пищевой продукт. В настоящее время экспертами как в нашей стране, так и за рубежом рекомендованы методы объективной диагностики пищевой аллергии с доказанной эффективностью. Среди них – исследование специфических IgE-антител к пищевым аллергенам методами RAST, ImmunoCAP; проведение кожного тестирования и провокационных тестов. Последние, к сожалению, не сертифицированы в России. В настоящей статье описываются разные варианты провокационных тестов, которые применяются для диагностики пищевой аллергии за рубежом. Отмечено, что в нашей стране специалисты рекомендуют проводить диагностические элиминационные диеты и диагностическое введение продукта, в то время как в других странах применяются провокационные тесты: DBPCFC, SBFC и OFC.
Recently, the number of patients with food allergy has been steadily increasing. Because of the complexity of diagnosis and treatment of this condition, experts develop new, more effective and safe tests that prove the presence or absence of body reactions to a particular food product. Currently, experts in both our country and abroad recommend methods of objective diagnosis of food allergy with proven effectiveness. Among them – the study of specific IgE antibodies to food allergens by RAST, ImmunoCAP; Carrying out skin testing and provocative tests. The latter, unfortunately, are not certified in Russia. This article describes various versions of provocative tests that are used to diagnose food allergy abroad. It is noted that in our country experts recommend conducting diagnostic elimination diets and diagnostic introduction of the product, while in other countries provocative tests are applied: DBPCFC, SBFC and OFC.
1. Muraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K et al. EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy 2014; 69 (8): 1008–25.
2. Togias A, Cooper SF, Acebal ML et al. Addendum guidelines for the prevention of peanut allergy in the United States: Report of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2017; 139 (1): 29–44.
3. Федеральные клинические рекомендации по оказанию помощи детям с атопичеcким дерматитом. Союз педиатров России, РААКИ, 2015. http://www.pediatr-russia.ru/sites/default/files/file/kr_ad.pdf / Federalnye klinicheskie rekomendatsii po okazaniiu pomoshchi detiam s atopicheckim dermatitom. Soiuz pediatrov Rossii, RAAKI, 2015. http://www.pediatr-russia.ru/sites/default/files/file/kr_ad.pdf [in Russian]
4. Sidbury R, Tom WL, Bergman JN et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2014; 71 (6): 1218–33.
5. Федеральные клинические рекомендации по оказанию помощи детям с пищевой аллергией. Союз педиатров России, РААКИ, 2015. http://www.pediatr-russia.ru/sites/default/files/file/kr_pa.pdf / Federalnye klinicheskie rekomendatsii po okazaniiu pomoshchi detiam s pishchevoi allergiei. Soiuz pediatrov Rossii, RAAKI, 2015. http://www.pediatr-russia.ru/sites/default/files/file/kr_pa.pdf [in Russian]
6. Ebisawa M. Menegement of food allergy in Japan. Allergol Int 2008; 1 (58): 475–83.
7. Макарова С.Г., Вишнева Е.А., Лаврова Т.Е., Петровская М.И. Пищевая аллергия: стратегия и тактика ведения больных с точки зрения доказательной медицины. Вопр. соврем. педиатрии. 2014; 13 (6): 46–51. / Makarova S.G., Vishneva E.A., Lavrova T.E., Petrovskaia M.I. Pishchevaia allergiia: strategiia i taktika vedeniia bolnykh s tochki zreniia dokazatelnoi meditsiny. Vopr. sovrem. pediatrii. 2014; 13 (6): 46–51. [in Russian]
8. Grimshaw KE, Bryant T, Oliver EM et al. Incidence and risk factors for food hypersensitivity in UK infants: results from a birth cohort study. Clin Transl Allergy 2016; 26 (6): 1.
9. González-Mancebo E, Alonso Díaz de Durana MD, García Estringana Y et al. Validation of Recipes for Double-Blind Placebo-Controlled Challenges With Milk, Egg White, and Hazelnut. Investig Allergol Clin Immunol 2017; 27 (1): 40–5.
10. Bock SA, Sampson HA, Atkins FM et al. Double-blind, placebo-controlled food challenge (DBPCFC) as an office procedure: a manual. J Allergy Clin Immunol 1988; 82 (6): 986–97.
11. Van Maaren MS, Dubois AE. Dutch guideline on food allergy. Neth J Med 2016; 74 (9): 376–82.
________________________________________________
1. Muraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K et al. EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy 2014; 69 (8): 1008–25.
2. Togias A, Cooper SF, Acebal ML et al. Addendum guidelines for the prevention of peanut allergy in the United States: Report of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2017; 139 (1): 29–44.
3. Federalnye klinicheskie rekomendatsii po okazaniiu pomoshchi detiam s atopicheckim dermatitom. Soiuz pediatrov Rossii, RAAKI, 2015. http://www.pediatr-russia.ru/sites/default/files/file/kr_ad.pdf [in Russian]
4. Sidbury R, Tom WL, Bergman JN et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2014; 71 (6): 1218–33.
5. Federalnye klinicheskie rekomendatsii po okazaniiu pomoshchi detiam s pishchevoi allergiei. Soiuz pediatrov Rossii, RAAKI, 2015. http://www.pediatr-russia.ru/sites/default/files/file/kr_pa.pdf [in Russian]
6. Ebisawa M. Menegement of food allergy in Japan. Allergol Int 2008; 1 (58): 475–83.
7. Makarova S.G., Vishneva E.A., Lavrova T.E., Petrovskaia M.I. Pishchevaia allergiia: strategiia i taktika vedeniia bolnykh s tochki zreniia dokazatelnoi meditsiny. Vopr. sovrem. pediatrii. 2014; 13 (6): 46–51. [in Russian]
8. Grimshaw KE, Bryant T, Oliver EM et al. Incidence and risk factors for food hypersensitivity in UK infants: results from a birth cohort study. Clin Transl Allergy 2016; 26 (6): 1.
9. González-Mancebo E, Alonso Díaz de Durana MD, García Estringana Y et al. Validation of Recipes for Double-Blind Placebo-Controlled Challenges With Milk, Egg White, and Hazelnut. Investig Allergol Clin Immunol 2017; 27 (1): 40–5.
10. Bock SA, Sampson HA, Atkins FM et al. Double-blind, placebo-controlled food challenge (DBPCFC) as an office procedure: a manual. J Allergy Clin Immunol 1988; 82 (6): 986–97.
11. Van Maaren MS, Dubois AE. Dutch guideline on food allergy. Neth J Med 2016; 74 (9): 376–82.
Авторы
А.В.Кудрявцева*, Р.А.Мингалиев, Ю.А.Богуславская
ФГАОУ ВО «Первый Московский государственный медицинский университет им. И.М.Сеченова» Минздрава России. 119991, Россия, Москва, ул. Трубецкая, д. 8, стр. 2
*kudassia@gmail.com
I.M.Sechenov First Moscow State Medical University of the Ministry of Health of the Russian Federation. 119991, Russian Federation, Moscow, ul. Trubetskaia, d. 8, str. 2
*kudassia@gmail.com